Bošnjak se sastala sa predsjednicom NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore

Pomoć u kući, psihološka i pravna pomoć osobama sa MULTIPLOM SKLEROZOM u Glavnom gradu
December 17, 2020
Isključivo konkretnim djelovanjem društvo može pomoći oboljelima od multiple skleroze
February 22, 2021

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak, danas se sastala sa predsjednicom NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore, prof. dr Andrijanom Nikolić.

“Tokom konstruktivnog i sadržajnog sastanka konstatovano je da se i pored postojanja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ova lica teško zapošljavaju, a dok su u radnom odnosu često su na bolovanju i uglavnom zbog lošeg zdravstvenog stanja odlaze u penziju. Potpredsjednica Bošnjak iskazala je interesovanje za aktivnosti Udruženja i izrazila spremnost da kroz rad Ženskog kluba koji je u formiranju u okviru Skupštine Crne Gore pomogne u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju ova lica”.

Potpredsjednica Skupštine, između ostalog, istakla je neophodnost da se kroz zakon utvrdi i eksplicitan spisak rijetkih bolesti koje bi bile tretirane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Predsjednica NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore, prof. dr Andrijana Nikolić istakla je da je problem pri zapošljavanju posebno izražen kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze, jer se ova autoimuna bolest veoma često javlja kod populacije srednje životne dobi.

Predsjednica udruženja upoznala je potpredsjednicu Skupštine sa svim aktivnostima organizacije, kao i sa budućim planovima.

“Prema njenim riječima jedan od primarnih ciljeva organizacije jeste iniciranje izmjena Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi lica sa rijetkim bolestima, ali i osobe sa transplatiranim organima imale pravo na 100 odsto naknade, kao što je to u slučaju osoba bez ostatka vida, gluvonijemih osoba i lica sa amputiranim ekstremitetima. Sagovornice su se saglasile da postoji čitav niz aktivnosti na kojima mogu zajednički da rade, a sve u cilju poboljšanja položaja osoba oboljelih od multiple skleroze i rijetkih bolesti u Crnoj Gori”, zaključeno je u saopštenju Skupštine Crne Gore.