Projekti

✓ U 2016.godini obezbijedili smo svim našim članovima u danilovgradskoj opštini subvenciju na utrošenu vodu u iznosu od 50%.

✓ Ponosimo se subvencijama koje smo do sada ostvarili i koje traju i dalju: subvencija za vodu u opštini Podgirica od 50 %, besplatan prevoz željeznicom na nivou Crne Gore, besplatan prevoz sa 22 autobuska prevoznika i oslobođenje od plaćanja peronske karte na tri autobuska kolodvora, subvencionirana povratna avionska karta na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica i Tivat-Beograd-Tivat u iznosu 38,00 eura sa PDV. Oslobođenje od plaćanja pretplate na fiksnu telefoniju. Posebno ističemo promjenu Pravilnika Fonda za zdravstvo jer smo svim našim članovima omogućili banjsko liječenje u Igalu –svake godine po 21 dan o trošku države.

✓Ponosni smo što smo uspjeli posredovati kod privatne poliklinike „Glavić“ iz Dubrovnika i našem članu Udruženja, Zoranu Vujičiću, bivšem profesionalnom bokseru omogućili besplatnu neurorehabilitaciju u Dubrovniku na čuvenom egzoskeletnom robotu LOKOMAT-u. Vrijednost ove rehabilitacije, koju je Zoran Vujičić dobio našim posredstvom iznosi 3.000,00 eura dnevno. S obzirom na to da će on ostati u Dubrovniku 3 mjeseca, cijena ovog tretmana je 270,000 eura.

✓ 2016.- Uspješno smo realizirali nastavak projekta PERSONALNA I FIZIOTERAPEUTSKA USLUGA OBOLJELIMA OD MULTIPLE SKLEROZE U OPŠTINAMA PODGORICA I NIKŠIĆ

✓ 2016. Izdali slikovnicu na engleskom jeziku MY MOM HAS MS AND WE ARE MORE THAN STRONG

✓ 2016. Dobili prvu nagradu za rad Udruženja na Međunarodnom kongresu pacijentskih udruženja u Maroku.

✓ 2017. Održali PRVI Regionalni simpozijum JA (NE)ZNAM SVOJA PRAVA, namijenjen pacijentskim udruženjima.

✓ 2017. Uradili PRVI animirani film MOJA MAMA IMA Multiplu Sklerozu i ovaj petominutni film poklonili Javnom servisu TV CG u cilju edukacije široke populacije.

✓ 2017. Odradili projekat NEZAVISNI OD ZAVISNOSTI, podržan od Komisije od igara na sreću.

✓ Dobili prvu nagradu na Međunarodnoj konferenciji udruženja pacijenata Jugoistočne Evrope i Srednjeg Istoka, u Omanu 15-17. 10.2017.

✓ U maju 2018. Organizovali regionalni simpozijum PATIENTS ADVOCACY.

Dr Andrijana Nikolić


Je jedna od osnivača i predsjednica NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore. Organizaciju vodi od dana osnivanja, Do sada je organizovala 4 regionalna simpozijuma na temu skleroze multipleks, pacijentskih prava i načina zastupanja prava pacijenata. Lobiranjem je uspjela promijeniti Pravilnik Fonda za zdravstvo i obezbijediti svim oboljelima od skleroze multipleks da dobiju besplatno banjsko liječenje u Institutu “Simo Milošević”, svake godine po 21 dan. Uspjela je da se izbori za subvencije oboljelima u avionskom saobraćaju sa domaćim operaterom”Montenegroairlines”, obezbijedila je za sve oboljele besplatan voz na nivou Crne Gore, kao i 22 besplatna autobuska prevoznika na teritoriji Crne Gore, obezbijedivši i oslobađanje od peronske karte na autobuskim peronima u Podgorici, Danilovgradu i Kotoru. Uspjela je obezbijediti i subvencioniranje računa na utrošenu vodu od 50% u opštini Podgorica i subvencioniranje računa do 12 kubika u opštini Danilovgrad. Do sada je održala vise od 30 motivacionih i edukativnih radionica širom Crne Gore na podizanju svijesti oboljelih i široke javnosti, uključujući i porodice oboljelih. Izdala je 4 zbornika radova i 4 publikacije koje se bave uticajem skleroze multipleks na organe i organizam uopšte, kao i na psihu čovjeka. Autorka je prve slikovnice MOJA MAMA IMA MS i autorka prvom animiranog filma MOJA MAMA IMA MS/mojoj mami s ljubavlju/ koji je poklonila Javnom servisu TVCG u cilju edukacije široke populacije. Udruženje multiple skleroze Crne Gore je izvela na platform Međunarodne federacije multiple skleroze sa sjedištem u LOndonu, a za svoj rad u vođenju Udruženja, dvije godine zaredom je pobijedila u konkurenciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope i Bliskog Istoka, 2016. Godine u Maroku http://www.kolektiv.me/83502/u-maroku-nagradjena-prezentacija-udruzenja-multiple-skleroze-crne-gore) i 2017.godine u Omanu (.http://kolektiv.me/101210/jos-jedno-priznanje-u-nizu-udruzenje-multiple-skleroze-cg-nagradjeno-u-omanu). Andrijana Nikolić je završila srednju medicinsku školu, diplomirala književnost u Zadru, magistrirala i doktorirala u Sarajevu. Stekla je zvanje docenta i radi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Ovo Udruženje je osnovala iz ljubavi prema majci koja boluje od skleroze multipleks. Kontakt telefoni:069/064-034 067/477-397 e-mail: [email protected]