Udruženje multiple skleroze CG: Pristup svakom pojedincu individualan, tu smo da osnažimo i porodicu

U Crnoj Gori oko 650 oboljelih od MULTIPLE SKLEROZE – Ovo su simptomi koje ne smijete ignorisati
February 17, 2022
PONAŠANJE SA PACIJENTIMA OBOLJELIMA OD SKLEROZE MULTIPLEKS U VANREDNIM SITUACIJAMA
April 8, 2022

Suočavanje pojedinca sa određenim oboljenjem, ne nosi sa sobom samo zdravstvene tegobe, već se posebno mora voditi računa i o psihičkom zdravlju.

U tom veoma ranjivom periodu, važno je znati prepoznati problem, i obratiti se ljudima koji vam mogu pomoći na pravi način.

Udruženje multiple skleroze Crne Gore, upravo o tome posebno vodi računa od svog osnivanja 2007. godine, do danas.

Niz radionica, razgovora, a sve kako bi pomogli svojim članovima, kojima je dijagnostikovana skleroza multipleks.

„Pristup svakom pacijetu je individualan i zato smo bili u prilici da organizujemo edukativne radionice, psihološke radionice, individualne razgovore sa psihologom i da osnažimo ne samo oboljelog, već porodicu“, ističe predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore Andrijana Nikolić za Kolektiv.me.

S obzirom da su neprofitno Udruženje, nije lako sprovesti u djelo sve projekte koje zamisle, a kako bi olakšali život oboljelima.

Ipak, kako nam objašnjava naša sagovornica, uspjeli su da se izbore za brojne benefite za svoje članove.

Tako oboljeli u četiri crnogorska grada imaju subvenciju na utrošenu vodu, takođe, nekoliko puta su sprovodili projekat besplatne pravne pomoći.

“Naše Udruženje multiple skleroze Crne Gore je nestranačko, neprofitno i nevladino udruženje koje se finansira iz projekata, kojih je sve manje, dok nepoznate nevladine organizacije godinama unazad dobijaju pozamašna sredstva na konkursima, raspisanim od ministarstava. I dok su njihovi statute urađeni po principu “multipraktik nvo”, mi koji se zaista bavimo osobama sa invaliditetom bukvalno grcamo u finansijskim izdacima od plaćanja kancelarie, režija i nepredviđenih troškova koji jednostavno iskrsnu. Prilikom učlanjenja, svaki novi član ispunjava pristupnicu i dostavlja izvještaj ljekara specijaliste. Za oboljele u Podgorici, Baru, Herceg Novom i Danilovgradu uspjeli smo izlobirati subvenciju na utrošenu vodu, pa nam članovi iz ovih opština dostavljaju i račune za vodu. Nakon obrade podataka svim novoučlanjenim šaljemo člansku kartu i uputstvo kako da je koriste, uputstvo za ostvarivanje beneficiranog radnog staža, edukativne flajere i publikaciju ŽIVOT SA MS koja je praktični vodič za pacijenta i porodicu, od vježbi do ishrane. Za članove koji imaju djecu šaljemo i edukativnu slikovnicu: MOJA MAMA IMA MS. Prepoznajući naš rad i zalaganje za poboljšanje kvaliteta života oboljelih od skleroze multipleks, dostigli smo toliki broj učlanjenja. Najviše smo imali zahtjeva za pravnom pomoći, pa smo nekoliko puta sprovodili projekat besplatne pravne pomoći, jer oboljeli od multiple skleroze još uvijek nisu prepoznati Pravilnikom o medicinskim indikacijama da bi im se omogućilo četvorosatno radno vrijeme, da bi se smanjila granica EDSS, jer se uz pomoć ove skale procjenjuje stepen oštećenja u 8 funkcionalnih sistema: struktura moždanog stable, voljna motorika (piramidalni sistem), strukture malog mozga, sistem čula, funkcije vida, intelektualne funkcije, funkcije sfinktera. Na žalost, više puta smo se obraćali Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da nam pomognu u rješavanju zakonskih promjena, ali nismo naišli na odgovor. Ipak, ne odustajemo. Bićemo uporni u našoj misiji pomoći oboljelima”, kaže Nikolić za naš portal.

Jedan od ranijih projekata Udruženja; Foto: Kolektiv Montenegro/YouTube screenshot

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je prošle godine stopirala mnoge projekte, iz Udruženja multiple skleroze nijesu odustajali od svojih zamisli.

Tako je tokom 2020. bio aktuelan projekat “Osnivanje mreže žena sa invaliditetom, radi zajedničkog učešća u javnom i političkom životu”, tokom kojeg su došli do zabrinjavajućih podataka.

Naime, osobe sa invaliditetom nijesu zastupljene na čelnim pozicijama u javnom i političkom životu, i to posebno žene sa invaliditetom, koje su, prema riječima naše sagovornice, „bukvalno nevidiljive“.

“Tokom ovoga projekta osnovali smo tri opštinska udruženja multiple skleroze u Nikšiću, Baru i Pljevljima. Podaci do kojih smo došli su poražavajući za osobe sa invaliditetom, a to je da nisu zastupljeni u javnom i političkom životu, da nisu na čelnim pozicijama, te da su posebno ugrožene žene sa invaliditetom koje su bukvalno nevidljive u javnom i političkom životu, osim žena sa invaliditetom koje zastupaju prava osoba sa invaliditetom”, zaključila je Nikolić za Kolektiv.me.

Podsjećamo, od multiple skleroze u Crnoj Gori oboljelo je oko 650 građana, dok je u bazi podataka Udruženja multiple skleroze Crne Gore učlanjeno 520 oboljelih.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;