MJESEC MART POSVEĆEN ŽENAMA

March 18, 2019
POVEĆATI NIVO DRUŠTVENE SVIJESTI O MULTIPLOJ SKLEROZI
March 25, 2019

U prijatnoj atmosferi Američkog centra u Cetinju, 21.03. održana je treća radionica sa članovima Udruženja multiple skleroze Crne Gore. U razgovoru smo razmijenili iskustva po osnovu bolesti, ali posebno smo zabrinuti što sve veći broj pacijenata, ne samo oboljelih od skleroze multipleks, već uopšte osoba sa invaliditetom, teško stiče pravo na zakonom propisanu subvenciju: tuđa njega i pomoć. Uprkos nepokretnosti ili lošem fizičkom stanju, pacijenti bivaju odbijeni, a razlozi su im nejasni.
Stoga smo sve više svjesni da je edukacija, ne samo žena sa invaliditetom, već i ostalih pacijenata, kao i članova njihovih porodica, veoma korisna, nezaobilazna karika do sticanja pripadajućih prava po osnovu zakona iz oblasti dječje i socijalne zaštite.
Projekat „Ljudska ženska prava za žene sa invaliditetom“ sprovodimo u kontinuitetu u četiri opštine. Nakon opština Bar, Nikšić i Cetinje, upriličit ćemo radionicu u Podgorici. Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, a na radost svih učesnika u ovom projektu, našim aktivnostima se pridružila i Societe Generale banka iz Podgorice, donirajući nam 2.000,00 eura za sve žene oboljele od multiple skleroze u Crnoj Gori.
Nakon uspješne radionice na Cetinju, podijelili smo vitamine načim članicama, koje su ovom prilikom preuzele vitamine za sve one koje smo pozvali, a nisu se odazvali radionici.
U vremenu kada se društvene stigme odmiču od nas, i dalje smo svjedoci zaparloženosti pojedinaca koji ne žele da slušaju, ne žele da pričaju i ne žele da „im se zna“ o boleti sa kojom se nose. Ovo je ujedno i apel svim članovima Udruženja da se edukacija i razmjena iskustva najbolje rješavanju na radionicama ovoga tipa.
Zahvaljujemo se prijatnom i ljubaznom osoblju Američkog ugla na Cetinju koji su nam bez nadoknade ustupili salu za sastanke, simbolično obilježavajući mjesec mart-mjesec žena.