Vrijedne ruke talentovanih dama – Otvorena izložba likovnih radova žena sa invaliditetom

U KIC-u izložba likovnih radova žena sa invaliditetom
October 1, 2022
MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA: SVAKA OSOBA SA INVALIDITETOM IMA PRAVO NA PERSONALNU ASISTENCIJU
October 18, 2022

„Izložba likovnih radova žena sa invaliditetom“ naslov je izložbe koja je otvorena u organizaciji NVO„Udruženje multiple skleroze Crne Gore“ i KIC-a „Budo Tomović“, u okviru oktobarskih dana kulture.

U uvodnom obraćanju prisutnima Snežana Burzan Vuksanović, direktorica KIC-a kazala je da je hol ove ustanove najprometnija galerija na svijetu čiji zaposleni imaju poseban senzibilitet za radove osoba sa invaliditetom.

Kultura spaja različitosti i čini nas savršenima, istakla je ona, dok  je predsjednica NVO „Udruženje multiple skleroze Crne Gore“, Andrijana Nikolić apostrofirala dobrobit slikarskih radionica kao vid radne i okupacione terapije.

Akademska slikarka, Danijela Drakulović koja je otvorila izložbu  objasnila je psihoterapeutski značaj bavljenja slikanjem za osobe sa invaliditetom koje kroz slikarski izražaj organizuju fizičko i apstraktno.

„Za mene je ovaj dan itekako uzbudljiv“, rekla je Maja Celić koja je doputovala iz Berana.

“Slikanjem sam se bavila intezivno otprije tridesetak godina, ali na nagovor i podršku moje psihološkinje Ane Golubović Popović uzela sam ponovo u ruku slikarski materijal prošle godine, pa sam ove godine u junu imala samostalnu izložbu u Polimskom muzeju pod pokroviteljstvom NVO „Iskra“”.

Milodarka Pavićević i Tatjana Sekulić već su imale izložbu u KIC-u, no ova je za njih, kako su istakle, od posebnog značaja jer su svoje umijeće vremenom dotjerivale, te su se podgoričkoj publici predstavile slikama sa crnogorskim nacionalnim motivima među kojima se ističu ornamenti sa džamadana i crnogorske kape, uz nezaobilazne motive Podgorice i Stare Varoši, do modernih linija ženske siluete i pejzaža.

Jelena Kadić je u KIC-u do sada imala samostalnu izložbu prigodnih čestitaka i pozivnica prije tri godine.

„Otada sam dosta radila na sebi i svom slikanju. Bilo je narudžbi čestitaka, najviše preko društvene mreže instagram“, kazala je Jelena. „Od motiva se najviše traže čestitke sa cvijećem, a pozivnice za dječije rođendane slikam po porudžbini jer su prohtjevi naručioca različiti. Uglavnom su to likovi iz animiranih filmova koje djeca vole.“

Ova izložba, koju je pratio bogat inovativni katalog, tek je dio bogatog oktobarskog repertoara KIC „Budo Tomović“ koju će zainteresovani moći da pogledaju u narednih desetak dana, kazao je Damir Hodžić, umjetnički direktor.