ZAVRŠEN DESETOMJESEČNI PROJEKAT “MOŽEMO SVE”.

Žene sa invaliditetom i dalje izložene DISKRIMINACIJI: NE ZNAJU svoja prava i NEMAJU povjerenja u institucije
September 7, 2019
UMJETNIČKE RADIONICE ZA ŽENE SA INVALIDITETOM
December 24, 2019

Četiri osobe sa invaliditetom koje su bile obuhvaćene kroz program „Možemo sve“, imale su priliku da nakon tromjesečne obuke dobiju zaposlenje na šest mjeseci, i ujedno prođu kroz socijalnu inkluziju i rehabilitaciju, saopšteno je na završnoj press konferenciji povodom završetka projekta.

Kako je istakla predsjednica Udruženja Multiple skleroze Crne Gore Andrijana Nikolić, iako nije bilo predviđeno planom, odlučili su da u kancelariji Udruženja jednu osobu zaposle na period od pola godine.

„16. novembra 2018. godine potpisali smo Sporazum o desetomjesečnom projektu, koji je trajao do 30. septembra. Tokom projekta su se desile aktivnosti koje nijesmo mogli da pretpostavimo – Dragan Boljević, osoba koja je bila obučena za rekvizitera u sportskoj Sali, 20. aprila ove godine na prvenstvu Crne Gore je osvojio srebrnu medalju u standardnoj kategoriji, Jelena Kadić je bila obučena za rad sa rekvizitima u sportskoj Sali, a uočivši njen prelijepi talenat, njoj smo organizovali samostalnu izložbu čestitki u podgoričkom KIC-u. Interesantno predavanje o pravima osoba sa invaliditetom na ostvarivanje invalidne penzije organizovano je krajem avgusta, zahvaljujuči Milovanu Živaljeviću iz Fonda PIO, koji je odgovarao na sva pitanja i neodumice. Djela govore o nama, to je ono čega se ja držim, a čini mi se da smo napravili jedno veliko djelo“, kazala je predsjednica Udruženja za multiple sklerozu Crne Gore.

 

Projekat „Možemo sve“ je sproveden u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne GoreNevladinom organizacijom „Mreža znanja“, kao i Centrom za psihološke pripreme sportista.

Tako su ljudi različite starosne dobi imali priliku da nauče kako se radi na računaru, osjete radnu atmosferu… redovno i na vrijeme izvršavajući svoje obaveze.

Predsjednik NVO „Mreža znanja“ Dražen Raičković, nije krio zadovoljstvo što su bili dio projekta, uz napomenu da će se i u budućnosti rado odazvati pozivu da učestvuju u sličnim akcijama.

„Pošto sam čovjek iz biznisa i privrede, zaista ću da podržim ovakve projekte svim srcem. Ovaj projekat treba da ostavi traga i bude primjer drugima. Nadam se da će biti još prilika da sarađujemo, a ja sam tu punog srca da dam doprinos“, dodao je Raičković.

 

Foto: Kolektiv.me (Andrijana Nikolić uručuje zahvalnicu Dragici Šćekić iz ZZZCG) 

A koliko su mladi sa invaliditetom talentovani i spremni da nadograde svoje vještine, dobro zna i direktor Centra za psihološke pripreme sportista Veselin Piletić, koji je sa njima radio.

On se posebno zahvalio Andrijani Nikolić, koja je projekat sprovela na savršen način.

„Ona je kao koordinatorka najzaslužnija što je ovaj projekat od početka do kraja sproveden na najbolji mogući način, uz poštovanje svakog zakona i detalja. Želim da se zahvalim i gospođi Dragici Šćekić ispred Zavoda za zapošljavanje, svim onim licima iz Zavoda koji su ispred države Crne Gore prepoznali značaj ovog projekta, posebno da se zahvalim Draženu Raičkoviću, koji je na najbolji mogući način bio saradnik u realizaciji“, zaključio je Piletić.

Udruženje Multiple skleroze je ovim povodom plasiralo i mini film, gdje su učesnici programa „Možemo sve“ govorili o svojim iskustvima na svojim radnim mjestima, a koji je na press konferenciji premijerno prikazan.

Takođe, ovom prilikom su uručene i zahvalnice za podršku tokom programa „Možemo sve“, a među nagrađenima se našao i portal Kolektiv.me.