Projekat “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze”

“Za spas Instituta “Dr Simo Milošević” – Pokenuta ON LINE PETICIJA
February 3, 2023
Ja sam više od MS-a
June 1, 2023

Udruženje multiple skleroze Crne Gore sprovodi projekat “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze”.

Projekat ima za cilj poboljšanje kvaliteta života oboljelih od skleroze multipleks kroz servis besplatne pravne pomoći i psihološkog savjetovanja.

Očekivani rezultati ovoga projekta su :

poboljšanje kvaliteta života oboljelih od skleroze multipleks;

• veći broj riješenih žalbi kod donosioca rješenja ;
  • veći broj vraćenih predmeta na ponovno vještačenje u korist pacijenata;
  • tužbe i sporovi prema drugostepenom organu;
  • razvijanje samopouzdanja kod pacijenata;
  • psihološki osnaženi pacijenti;
  • prepoznavanje stresa i razvijanje mehanizma za suprotstavljanje stresu;
  • bolja finansijska situacija pacijenata koji su dobili pozitivno rješenje po pitanju traženja socijalnih davanja;
  • upoznavanje nadležnih institucija sa problematikom oboljelih od skleroze multipleks;
  • lobiranje kod donosioca odluka da se izmijeni Pravilnik o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena ;
  • izraženija vidljivost ove problematike i javno prikazivanje rezultata projekta kako bi se ukazalo na neravnopravan položaj oboljelih skleroze multipleks.

S tim uvezi izradićemo edukativni flajer sa najčešćim pitanjima i odgovorima iz oblasti Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti i načinu ostvarivanja prava socijalnih davanja predviđenih Pravilnikom o medicinskim indikacijama koji će se objaviti i u elektronskoj formi.

Medijskom promocijom projektnih aktivnosti kroz urađen i emitovan spot na Instagram stranici Udruženja  i  a novootvorenoj fb stranici Udruženja multiple skleroze Crne Gore), te našem sajtu postajemo vidljiviji u društvenoj zajednici.

Projekat traje tri mjeseca

Projekat “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze” podržan je kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice “Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.