Ja sam više od MS-a

Projekat “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze”
May 18, 2023
Dan multiple skleroze. Gost, prof.dr Andrijana Nikolić, predsjednica NVO Udruzenje multiple skleroze Crne Gore.
June 1, 2023

Obilježavajući Svjetski dan multiple skleroze u prostorijama Udruženja multiple skleroze Crne Gore održano je edukativno predavanje o ovoj nepredvidivoj bolesti “sa hiljadu lica”. Predavanje je održala dr Sanja Gluščević, spec.neurolog koja je članovima Udruženja iznijela novosti u liječenju multiple skleroze, naglasivši koliko je bitan značaj rane dijagnoze i terapijskog djelovanja.
“Možemo se pohvaliti da imamo na raspolaganju dvadeset dostupnih lijekova u Crnoj Gori, za liječenje multiple skleroze i sasvim je sigurno da će se za svakog pacijenta pronaći odgovarajući lijek koji će zaustaviti tok bolesti”, kazala je dr Gluščević.
U prijatnoj atmosferi i konstruktivnim dijalozima članovi Udruženja su saznali koje su mogućnosti novih terapija i protokola za iste.
Odgovarajući na postavljena pitanja, dr Sanja Gluščević upozorila je na obavezno svakidašnje vježbanje kao vid fizičkog samoodržavanja koje je prijeko potrebno oboljelima od multiple skleroze.
“Fizičke vježbe su posebna terapija za pacijenta. Svakodnevno vježbanje djeluje preventivno u smislu otklanjanja umora, poboljšavajući opštu pokretljivost.”
Druženje pod sloganom “Ja sam više od MS-a” donijelo je dragocjena iskustva pacijenata, kako u borbi sa multiplom sklerozom, tako u administrativnoj borbi za ostvarivanje zagarantovanih prava.

Novo druženje nastavlja se kroz radionice psihološke pomoći u okviru projekta “Psihološka i pravna pomoć oboljelima od skleroze multipleks”.