PREDAVANJE DR LJILJANE RADULOVIĆ

UMJETNIČKE RADIONICE ZA ŽENE SA INVALIDITETOM
December 24, 2019
PRVA IZLOŽBA RADOVA SA UMJETNIČKIH RADIONICA ŽENA SA INVALIDITETOM
March 8, 2020

U prostorijama Udruženja multiple skleroze Crne Gore, u petak, 27.12.održano je predavanje o dobrobiti vitamina D. Predavanje je održala dr Radulović Ljiljana, specijalista neurologije. U atmosferi edukativnog druženja dr Radulović se obratila prisutnima I iznijela rezultate istraživanja o uticaju D vitamina, koji ima veliki značaj za čitav organizam, posebno za zdravlje kostiju. Pored navedenog, vitamin D utiče na imuni sistem, kardiovaskularni sistem, mišićno-skeletni sistem, nervni sistem, pankreas, a posebno je značajan u trudnoći.

 

Vitamin D je prisutan u masnoj ribi (losos, tunjevina, sardine,..), jajima, mlijeku, goveđoj i telećoj džigerici, šitaki pečurkama. Veoma je bitno ispitivati nivo vitamina D u krvi, prosječno svakih 6 mjeseci i zato je dr Radulović predstavila jedinstvenu tabelu nivoa D vitamina u krvi.

 

 

 

 

 

Dakle, kao što se vidi iz priložene tabele, nivo D vitamina ispod 30 nmol/L smatra se teškim deficitom vitamina D.

 

 

 

Zato je veoma bitan unos ovog dragocjenog vitamina, a dnevna potreba za vitaminom D  po najnovijim preporukama iznosi  od 800-1000 IJ . Za brzu nadoknadu savjetuju se doze od 1000 do 2000IJ dnevno, tokom 12 nedjelja ili 15000IJ  jednom nedjeljno tokom 8 nedjelja. Izlaganje suncu smanjuje potrebu za ovim vitaminom za 2-3 puta, kazala je dr Radulović.

Ovom prilikom, doktorka je predstavila Ultra Vitamin D 1000 IU čija doza od 1000 IJ zadovoljana optimalne dnevne potrebe. Ovaj vitamin  nove generacije  ne sadrži konzervanse, laktozu, gluten, kvasac i želatin, a pogodan je za vegetarijance . Preporučuje se za odrasle i djecu preko 11 godina, u dozama od 1 do 2 tablete dnevno. Doprinosi normalnoj apsorpciji kalcijuma i fosfora, direktno stimulišići efekat na mišićno tkivo, a uz to je podrška normalnom funkcionisanju imunog sistema. Prednost ovoga vitamina je što je provjeren i dokazan kvalitet Vitabiotics  preparata (Engleska), a pakovanje od 96  tableta zadovoljava terapiju za 3 mjeseca (1tab./dnevno).

Priču o D vitamin doktorka je povezala sa multiplom sklerozom, jer je dokazana povezanost ovoga vitamina sa imunoregulatornim funkcijama koje ga čine kandidatom koji obećava i u objašnjenju patogeneze i liječenju autoimunih bolesti kao što je MS. Zapravo, više koncentracije vitamina D imaju povoljniji uticaj sa tokom bolesti, dok  su niže koncentracije zabilježene tokom relapsa oboljenja multiple skleroze.

Zato je veoma bitno izmjeriti nivo D vitamina u krvi I uzeti preporučene doze, kazala je dr Ljiljana Radulović, navodeći preporučene doze 2000-5000 IU/dan, dok je optimalna vrijednost 60-100nmol/L. Mjerenje se ponavlja na svakih šest mjeseci.

Zahvalni smo dr Ljiljani Radulović koja je odvojila svoje vrijeme i  poklonila ga članovima Udruženja multiple skleroze Crne Gore. Ovom prilikom zahvaljujemo  Danilu Miloviću iz farmaceutske kompanije Inpharma na doniranim pakovanjima D vitamina za 50 naših članova, kao i njegovim kolegicama Bobani Marković, Ani Labudović , te gospođi Branislavki Oborina, koji su uz novogodišnji ketering  omogućili ovakav ugođaj,  362.dana u odlazećoj 2019.godini.

 

    50 pakovanja D vitamina članovima Udruženja multiple skleroze Crne Gore.