POMOĆ OBOLJELIMA OD SKLEROZE MULTIPLEKS

MS Doesn’t Stop me
April 8, 2019
SJAJNI REZULTATI PROJEKTA “MOŽEMO SVE”
April 26, 2019

Aktivnosti iz mjeseca marta koje su bile u znaku podrške oboljelima od skleroze multipleks, nastavljaju se i u aprilu i značajno doprinose podizanju svijesti javnosti o ovom autoimunom oboljenju.
U okviru projekta Ženska ljudska prava za žene sa invaliditetom, koji je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, održali smo radionice u Baru, Nikšiću, Cetinju i Podgorici na kojima smo edukovali pripadnice ljepšeg pola o njihovim pravima, uz aspekt oboljenja koje stvara invaliditet. Zahvalni smo Societe Generale banci koja je Udruženju multiple skleroze Crne Gore donirala 2.000,00 eura za žene oboljele od skleroze multipleks, umjesto osmomartovskog poklona svojim zaposlenicama. Za ovaj iznos namjenski je kupljeno 350 paketića vitaminskih suplemenata za 350 žena, koliko ih je učlanjeno u Udruženje muliple skleroze Crne Gore. Do sada smo uspjeli doći do skoro svih žena koje su u bazi podataka Udruženja, a one koje nisu dobile vitamine, dobiće ih u narednih desetak dana čime završavamo ovu humanu akciju, jer vitamini se propisuju oboljelima od skleroze multipleks, ali nisu na zelenoj listi, te su ih primorani kupovati svaki mjesec.
Povodom Svjetskog dana aktivizma mladih 13.04. Banka hrane i Flex alumni Crna Gora organizovali su akciju„Oni trebaju našu pomoć“ koja je uvrštena na mapi svjetskih humanitarnih dešvanja . Zahvaljujući ovoj akciji i Udruženje multiple skleoze dobilo je značajnu donaciju hrane koju smo u nedjelju, 14.04. podijelili najugroženijim članovima u Podgorici, kazala je Andrijana Nikolić, predsjednica Udruženja.

Svakodnevno nam se javljaju novi članovi koji traže našu člansku kartu sa kojom imaju subvencioniranu cijenu leta od 38,70 eura sa domaćim avio prevoznikom Montenegro Airlinesom, na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica i Tivat-Beograd-Tivat. Izmjenom Pravilnika u željezničkom saobraćaju obezbijedili smo besplatne vožnje vozovima na teritoriji Crne Gore. Uz sve navedeno tu su i subvencionirane autobuske karte sa oko dvadesetak prevoznika . Pored subvencioniranog računa na utrošenu vodu u opštini Podgorica, koji je prepolovljen za 50%, nači članovi u Danilovgradu imaju subvencioniran račun do 12 kubika, a u opštini Herceg Novi ta subvencija se odnosi na 5 kubika.
Zahvaljujući aktivnostima kojima nastojimo podići i kvalitet života oboljelima obezbijedili smo za žene oboljele od skleroze multipleks i šestomjesečno besplatno vježbanje maloj sali Gimnazije. Da bismo našim članovima i pravno pomogli, jer suočeni s nemogućnošću dobijanja zakonom propisanih pomoći: tuđa njega i pomoć, lična invalidnina, te personalna asistencija, u oviru projekta Ženska ljudska prava za žene sa invaliditetom, angažovali smo pravnicu koja će besplatnim pravnim savjetima i dopisima resornim institucijama u ime oboljelih voditi postupke za obezbjeđivanje navedenih subvencija.