“Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze”

Dan multiple skleroze. Gost, prof.dr Andrijana Nikolić, predsjednica NVO Udruzenje multiple skleroze Crne Gore.
June 1, 2023
MS-JA
June 24, 2023


“Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze”.
Značaj projekta “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze” prepoznat od FAKTa postaje dio svakodnevice naših članova Udruženja multiple skleroze Crne Gore.
U okviru radionica psihološke podrške do sada smo održali dvije radionice na kojima su se izmijenila dragocjena iskustva, ali i dali inputi za naslove budućih radionica koje će se baviti kognitivnom i emotivnom problematikom oboljenja multiple skleroze. Kroz dvije odrađene radionice imali smo priliku da izmijenimo dragocjena iskustva, da u odgovorima naše psihološkinje Anđele Šćekić Todorović pronađemo onu ključnu kariku u kojoj možemo pronaći razloge i uzroke nesporazuma ili nerazumijevanja unutar porodice. Porodica je ključni faktor za održavanje ravnoteže između pacijenta i bolesti, te pacijenta i porodice. Zato je veoma bitno razgovarati o bolesti unutar članova uže i šire porodice, objasniti porodici koliko lica ima skleroza multipleks, te da su anksiozna stanja često nevoljna, jer je bolest primarni uzrok takvom stanju. Za bolje razumijevanje pacijenta prošli smo kroz “proces tranzicije” po J.M. Fisheru.
U svakom problemu bitno je pronaći nove vrijednosti i novi smisao i stil života.


Projekat “Psihološka i pravna podrška oboljelima od multiple skleroze” podržan je kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice “Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.