Dan MS 2014

Bolest sa hiljadu lica
August 30, 2015

Snaga ne proizlazi iz fizičke sposobnosti.

Ona je rezultat nepobjedive volje.

(Mahatma Gandhi)

Email: [email protected]

Tel:069/o64-o34    067/477-397

Obilježavajući 28. maj, Svjetski dan MS, podsjećam da je ovaj dan osnovan 2009. godine, od strane Međunarodne federacije multiple skleroze (MSIF) i zemalja članica koje su osnovale udruženja MS-e u cilju globalne kampanje koja radi na podizanju svijesti o MS-i, kako bi se javnosti pružile  informacije o MS ali i o tome kako ova bolest utiče na živote više od 2 miliona ljudi širom svijeta. Do danas, Svjetski MS dostiže razinu uspjeha u više od 67 zemalja širom svijeta, te svake godine i dalje raste. Oboljeli od multiple skleroze  (MS) u Crnoj Gori danas  takođe obilježavaju Svjetski MS dan, tematski usmjeren na riječ „Dostupnost“ što podrazumijeva cijeli spektar potreba u životu osobe s MS-om – skrenuti pažnju na politike i zakonodavne regulative koje se donose i odnose na oboljele od MS.

Danas, mogu da kažem da je oboljelima u Crnoj Gori dostupan visok nivo zdravstvene zaštite, po čemu je Crna Gora lider u regionu, uključujući i banjsko liječenje jednom godišnje po 21 dan u Institutu u Igalu o trošku Fonda za zdravstvo. Po primjeni imunomodulatorne terapije, ponovo smo lideri u regionu, jer je ovom vrstom terapije pokriveno oko 30 % oboljelih kod kojih je dijagnostikovana skleroza multipleks sa indicijama za primjenu ove skupe terapije.

Međutim, ono što je sociološki i društveni problem mnogih oboljelih, to je nedostatak obiteljskog razuimijevanja za oboljelog. Sigurna sam da kod nedostatka ljubavi i pažnje, ni najbolja terapija ne može postići svoj pravi efekat.

Zato, danas, kad svaki oboljeli ima mogućnost da poželi jednu želju, u ime svih majki, oboljelih od skleroze multipleks-želim da ih razumiju i prihvate njihova djeca i bračni supružnik. Neumitna je istina da u Udruženju, vodeći bazu podataka, bilježim sve veći broj razvoda mladih supružnika, a kao osnovni razlog razvoda navode upravo multiplu sklerozu. Skrećem im pažnju da multipla ne može biti jača od  poštovanja, razumijevanja i ljubavi i zato danas, svim majkama i očevima, poklanjam slikovnicu MOJA MAMA IMA MS. Želim da ova slikovnica bude dostupna svoj djeci, čiji roditelji boluju od ove neurološke bolesti, sa osnovnim smjernicama praćenja procesa ovog oboljenja i prepoznavanja potreba oboljelih, a  mi, Nacionalno Udruženje, i dalje ćemo se zalagati za

  • Jednaka prava i pristup liječenju, terapijama i uslugama u kontrolisanju multiple skleroze;
  • Razmjenu podataka u sklopu istraživanja MSe;
  • Mogućnost kategorizacije invaliditeta i preostale radne sposobnosti oboljelog, te za ;
  • Participaciju i osnaživanje oboljelih od MS-a

kojih, po evidenciji  Nacionalnog udruženja u Crnoj Gori ima 350, od čega u Podgorici 111 evidentiranih, u Nikšiću 48, Bijelom Polju 41, u Beranama 27,   na Cetinju 8, u Budvi 13, Kotoru 5 i Tivtu 9, u Andrijevici, Plavu, Plužinama, Žabljaku i Šavniku ukupno 10 evidentiranih, u Baru 13, u Ulcinju 4, Mojkovcu 4 i Kolašinu 4, Pljevljima 10, u Rožajama 12, u  Herceg Novom 12,  u Danilovgradu 9./Ukupno 340  i još 10 članova koji imaju crnogorsko državljanstvo i koriste subvencije Nacionalnog udruženja u Crnoj Gori, ali žive  u Srbiji (žene, udate u Srbiji)

 

U svom  sedmogodišnjem radu Udruženje multiple skleroze Crne Gore ima partnere i podršku u Ministarstvu zdravlja, podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sekretarijata Glavnog grada za socijalno staranje, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, podršku medija,  te partnera u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore, te ostalim institucijama koje su doprinijele razvoju i održavanju programskih aktivnosti i ostvarivanju subvencija za oboljele. Na ovaj način uspješno smo sproveli  projekat SERVIS PRIMARNIH USLUGA U DOMOVIMA  OSIOBOLJELIH OD SKLEROZE MULTIPLEKS U OPŠTINAMA PODGORICA I NIKŠIĆ

podržan od Komisije za dodjelu sredstava od igara na sreću za 2014. čime smo obuhvatili 21 osobu u Podgorici i 10 u  Nikšiću.

Poštovani, sa zadovoljstvom  Vas obavještavam da je današnji dan za nas poseban, jer smo do sada radili bukvalno bez kancelarijskog prostora. Zahvaljujući razumijevanju Sindikata Glavnog grada i predsjednika, gospodina Gorana Dragovića, dobili smo na korišćenje kancelarijski prostor u prostorijama sindikata Glavnog grada.