Sprovedene brojne aktivnosti: Edukacija pacijenata oboljelih od MULTIPLE SKLEROZE

Dana,16.7.u prostorijama Udruženja multiple skleroze Crne Gore održana je radionica povezanih tema
July 18, 2024

Udruženje multiple skleroze Crne Gore u proteklom je periodu imalo značajne aktivnosti na edukaciji oboljelih od multiple skleroze, saopštila je predsjednica Udruženja Andrijana Nikolić.

“Nakon edukativnih radionica sa dr Ljiljanom Radulović, neurologom, dr Dimitrijem Karabahčievim, dermatologom, pacijenti su imali mogućnost da od pravnica Milke Vraneš pomoćnice direktora Fonda PIO i Marije Mrvaljević, samostalne savjetnice u Ministarstvu javne uprave otklone nedoumice oko odlaska u invalidsku penziju. Takođe, dobili su odgovore u smislu razlike između radnog staža i penzionog staža, i usvojili model računanja godina efektivnog radnog staža, neophodan za odlazak u invalidsku penziju. Dobili smo pravnu pouku da se u beneficirani radni staž ne ubraja vrijeme provedeno na bolovanju, već  u beneficirani radni staž  računa efektivni radni staž. Naši članovi su dobili jedinstven flajer putokaz koji će im olakšati uvoz automobila uz oslobođenje carine i eventualno oslobođenje od PDV. Zahvaljujući finansijskoj podršci kompanije Glosarij održali smo dvomjesečne aktivnosti posvećene psihološkom savjetovanju i pravnoj edukaciji načoj članova koje smo u Podgorici obradovali i vitaminskom donacijom zahvaljujući donaciji Lovćen banke”.

Nikolić je zahvalila svima koji prepoznaju njihov rad, i koji su, svjesni potreba oboljelih od multiple skleroze, samoinicijativno pomogli da ovo Udruženje bude aktivno bez obzira na nezavidnu i nepovoljnu finansijsku situaciju Udruženja.

“U narednom periodu, na zahtjev članica Udruženja iz Podgorice, organizovaćemo kreativne radionice slikanja, dekupaža i zlatoveza. U hladnim zimskim danima omogućićemo našim članicama da u prijatnoj atmosferi održavaju svoje kognitivno-motoričke funkcije kroz kreativnost i druženje kojim  kvalitetno osmišljavamo slobodno vrijeme naših dragih dama. Sad već mogu da najavim i interesantnu tribinu koju posvećujemo pacijentima i  ljekovima i njihovom djelovanju na oboljele. Tribinu planiramo u Podgorici, krajem novembra”, zaključila je Nikolić.